زیر جمعیت های یک کلنی

جمعیت ماده ( زنبورهای کارگر و ملکه دختری ) دارای زیر جمعیت هایی به نام فوق خواهری است . زنبورهای هر زیر جمعیت فوق خواهری فرزندان یک زنبور نر پدر می باشند . با توجه به اینکه زنبور نر پدر هاپلوئید است ، لذا احتمال وجود ژنهای یکسان فرزاندان مختلف مساوی 75 درصد است .

تعداد زیر جمعیت ها به نحوه آمیزش ملکه به زنبورهای نر بستگی دارد . این امکان وجود دارد که زنبورهای نر با یک ملکه آمیزش کنند خود از یک ملکه حاصل شده باشند در این حالت ملکه شبیه یک پدر دیپلوئید است که فرزاندان نر او به عنوان گامتهایnکروموزومی او محصوب می شود . در این صورت رابطه خویشاوندی بین زیر جمعیت ها معادل خواهران تنی است . اگر زنبور نر ، زنبور حاصل از ملکه های متفاوت باشد رابطه خویشاوندی بین زیر جمعیت ها معادل خواهران ناتنی6 ( ) است .

در این حالت خصوصیات زیر جمعیت نیز بدلیل تفرق ژنی در تخمهای بارور ( در مرحله میوز ) تغییر کند . رابطه خویشاوندی زنبورهای ماده داخل یک کلنی نشان داده شده است . فرض می شود جمعیت در داخل یک کلنی حاصل ملکه های تولید کننده زنبور نر متفاوت است و زنبور نر 1 با زنبور نر 2 و 3 رابطه خویشاوندی ندارد و زنبورهای نر 2 و 3 فرزاندان یک ملکه هستند . در این حالت رابطه خویشاوندی بین زنبورهای داخل هر زیر جمعیت ( aیا b یا c) معادل 75 % ( فوق خواهری ) بین زیر جمعیت های b,c معادل 5/0 ( خواهران تنی ) و بین زیر جمعیت a - b و a - c معادل 25/0 ( خواهران تنی ) می باشد .