نگرشی به علل کاهش مصرف سرانه عسل در ایران


  اگر تاملی کوتاه بر رژیم غذایی هموطنان عزیز در طول سال بکنیم، درمی یابیم که عسل با توجه به ارزش غذایی و دارویی آن، جایی در سبد غذایی اکثر خانواده ها ندارد. حال باید از خود بپرسیم علت اصلی عدم رغبت مصرف کنندگان به این محصول چیست؟
    ما در نظر داریم در خصوص وارد کردن عسل در سبد غذایی، فعالیت گسترده ای در راستای اعتمادسازی و اطلاع رسانی و فرهنگ سازی مصرف عسل انجام دهیم که یکی از موارد آن ریشه یابی علل عمده بی توجهی مردم در مصرف روزانه عسل می باشد. بنابراین می توان گفت که عوامل زیر در آن نقش مهمی دارند. 


    1ـ سردرگمی مردم در تشخیص عسل طبیعی از عسل تقلبی بزرگترین معضل مصرف کنندگان است که تولیدکنندگان و عاملین مستقیم فروش می توانند با چاپ بروشورهای تخصصی و ارایه مطالب فنی و با ایجاد ارتباط با مصرف کنندگان و بیان پاره ای از مسایل تولید این مشکل را حل کنند.
    تشخیص عسل طبیعی از سایر عسل های موجود در بازار را از چند طریق می توان حاصل کرد:
    الف) آزمایش از طریق تجزیه عسل
    ب) شناختن عسل طبیعی از طریق تجربه و حواس های بویایی و چشایی و بینایی
    ج) اطمینان خاطر از محل فروش و نوع بسته بندی 


    2ـ نشر مطالب کذب و گسترش شایعات مربوط به راه های شناخت عسل طبیعی و عسل تقلبی
    از مدت ها قبل توسط دست اندرکاران و دلالان تهیه و توزیع عسل تقلبی با توجه به تسلط و اشراف به بازار تولید و داشتن امکانات مالی و ابزار تبلیغی از یک سو، و فرصت نداشتن تولیدکنندگان عسل به علت مشغله کاری و نبود بضاعت مالی برای بسته بندی و عرضه مستقیم و تبلیغ محصولات زنبور عسل (عسل- گرده گل- ژله رویال و...) و نداشتن مطالعه و آگاهی و نبودن ابزار تبلیغ برای اطلاع رسانی علایم تشخیصی عسل طبیعی از تقلبی در دست تولیدکنندگان از سوی دیگر باعث گردیده تا مطالب صحیح در مورد علایم شناخت عسل طبیعی را دقیقا وارونه جلوه گر نمایند.
    به طور مثال یکی از علایم طبیعی بودن عسل، شکرک زدن آن است که به علت وجود آنزیم های تولید شده توسط زنبورها که به شهد عسل اضافه می شود و تغییر دمای محیط نگهداری عسل و مواد قندی (فروکتوز، گلوکز) متبلور می شود که اصطلاحا می گویند شکرک زده (کریستاله شده) که به علت تبلیغات گسترده تهیه کنندگان عسل تقلبی به صورت باور غلط در جامعه به مردم قبولانده اند که چنین عسلی طبیعی نیست، این در حالی است که در کشورهای توسعه یافته عمدتا از عسل های شکرک زده استفاده می کنند. 


    3ـ عدم اطلاع رسانی گسترده و مستمر از طریق صدا و سیما و جراید که نقش به سزایی در فرهنگ سازی جامعه دارند، علت دیگر کاهش مصرف عسل در جامعه است، چرا که هر انسانی ذاتا به سلامتی خویش می اندیشد و اگر تلاش برای حفظ و ارتقای سلامتی نمی کند علتش عدم آگاهی از عوامل سالم زیستن می باشد، پس ما می توانیم به جای پرداختن هزینه های سرسام آور درمان بیماری ها با پرداخت هزینه اندک و آشنا کردن مردم با خواص عسل که ضامن سلامتی می باشد، به شعار (پیشگیری بهتر از درمان است) جامه ی عمل بپوشانیم. 


    4 ـ رویگردان شدن مصرف کنندگان به علت بدبین بودن به عسل به دلیل توزیع بی حد و حصر عسل غیر طبیعی و تقلبی در بازار 


    5ـ یکی دیگر از عوامل کاهش مصرف سرانه عسل عدم شناخت اکثر مصرف کنندگان در نحوه ی استفاده از عسل در فصول گرما می باشد و معمولا بر حسب تجربه مشاهده می شود با فرا رسیدن فصل تابستان و شروع گرما مصرف عسل کاهش می یابد. این در حالی است که با مصرف شربت عسل نه تنها آب مورد نیاز بدن تامین می شود، بلکه از تمامی خواص موجود در عسل که در هیچ نوع شربت و یا نوشیدنی دیگری یافت نمی شود نیز برخوردار می گردد.
    روش تهیه شربت عسل: یک قاش غذاخوری عسل+ یک لیوان آب+ یک قاشق چای خوری آب لیموترش تازه.


تهیه و تدوین شرکت تعاونی شاهین علم کوه (چالوس)